Tässä artikkelissa vaihdetaan Audi A3:een rekisterikilven valot LED-polttimoiksi ja hakkiudutaan eroon palaneen polttimon varoitusvalosta joka siitä seuraa.
Xenon-lamput edessä ja 200 vuotta vanhaa hehkulankatekniikkaa takana. Auton rekisterikilven valon polttimoita saa olla jatkuvasti vaihtamassa, homma on ärsyttävää ja pahenee vaan ajan kanssa kun niiden juustoraasteen kovat kiinnitysruuvit nylppääntyy ja ruostuu.
Vastuunvapautus: Huomaa, että kaikki autollesi tekemät muutokset on sinun vastuullasi, ei minun. Ihmiset tekevät virheitä myös artikkeleita kirjoittaessaan.
Turvallisuus: paljaiden johtimien oikosulkeminen voi johtaa palaneisiin sulakkeisiin tai paistuneeseen syöttöelektroniikkaan joten irroita akku (miinusjohto ensin) ennenkun menet ronkkimaan.
Laki: Autojen valot on hyvin pitkälti standardoituja. Jos käytät jotain muita kuin kyseiseen autoon E-hyväksyttyjä osia saatat rikkoa lakia.
Artikkelin auto on 2010 vuosimallin Audi A3 Sportback 8PA 1.9 TDI, mutta artikkelin työvaiheet ja johdotus pätee hyvin pitkälti myös muihin automalleihin, erityisesti saman ikäluokan Audeihin ja Volkswageneihin.
Rekisterikilven LED-valojen asennus
Työkalut ja materiaalit
Tarvitset perus elektroniikkatyökalut ja mekaanisia työkaluja. Verhoilun irroitustyökalu on kätevä jousikiinnikkeiden irrottamiseen, jotka pitävät katemuoveja paikallaan.
- Kaksi Festoon LED-lamppua
- Vastusadapteri tai 25 ohm >10 W vastus
- T20 Torx-meisseli
- Nippusiteitä
Rekisterikilven valot ledeiksi
LED-lamppujen asennus hehkulamppujen tilalle on aika suoraviivainen toimenpide, ihan kun vaihtaisi lamput normaalisti. Tässä pitää vaan huomioida muutama erikoisuus:
- LED-lamput on suuntaavia, ne pitää asentaan oikeaan kulmaan
- LED-lampuilla on polariteetti
Kun saat uudet hienot LED-lamput pakeista, kytke ne kokeeksi 12 V jännitelähteeseen ja merkkaa positiivinen puoli tussilla. Tässä kyseisessä automallissa negatiivinen puoli valaisinkotelossa on ruuvin puoleinen nasta.
Käytin omassa autossani Osramin 6000K (eli kylmiä valkoisia) LED-lamppuja koska ne täsmää karkeasti edessä oleviin Xenon-lamppuihin sekä päiväajovalojen ledien väriin.
Palaneen polttimon varoitusvalo
Kun ajotietokone havaitsee palaneen polttimon, syttyy mittaristoon tällainen herja:
Ajotietokone mittaa lamppujen läpi kulkevaa virtaa. Kun toinen lampuista palaa, virta tippuu ja tämä tuttu varoitus ilmestyy kojelautaan. Tämä tunnetaan polttimovalvontana tai nk. kylmädiagnostiikkana.
Yleensä se on hyvästä ja säästää ärsyttävyydellään sakoilta mutta tässä kohtaa tulee ledien kanssa ongelmia. Ledit vievät niin vähän virtaa, että ajotietokone pahoittaa mielensä ja näyttää varoituksen vaikka valot loistaa kirkkaana.
Joissain malleissa kylmädiagnostiikka voidaan kytkeä perävalojen osalta pois päältä muuttamalla ohjausyksikön koodausta käyttäen VCDS ohjelmistoa ja VAG-COM kaapelia, mutta ilmeisesti 2009 Audi A3 on uusin jossa tämän voi tehdä ohjelmallisesti.
Palaneen polttimon varoitusvalon korjaus
Jos ohjelmiston muokkaaminen ei ole optio, voi LED-lamppujen kulutusta lisätä asentamalla niiden rinnalle oikean kokoisen vastuksen.
Testasin 100 Ω, 50 Ω, 33 Ω ja 25 Ω vastusarvoja joista viimeinen oli ainoa joka toimi.
25 Ω vastus 12 V piirissä saa noin 480 mA virtaa liikkeelle, emuloiden täten 6W hehkulamppua.
Vastuksen liittäminen rinnakkain LED-lampun kanssa saa koko paketin kuluttamaan enemmän virtaa, jolloin ajotietokone mittaa että hehkulamppu on ehjä.
Huomaa, että tällä metodilla sinulla on kuumeneva komponentti takakontin kannessa (huomioi kiinnityksessä, ei mitään teippiviritelmiä) ja että jos LED-lamppu rikkoutuu, vastus on edelleen paikallaan etkä saa varoitusta.
Kuormavastuksen asennus
Oikea tapa asentaa kuormavastus on kytkeä se takakontin johtosarjaan juuri ennen takakontin kahva/lamppuyksikölle menevää liitintä. Asennus on suht helppo ja vastuksen saa sijoitettua järkevästi.
Kiinnitä vastus niin että se voi jäähtyä eikä se kosketa esimerkiksi muoveja jotka voi sulaa.
Käytä varmoja kytkentätapoja kuten juottamista tai purstettavia liittimiä vastuksen kytkemiseen johtosarjaan.
Vastus pitää kytkeä seuraavien välille:
- Pinni 3, rekisterikilven valojen ulostulo J519 yksiköltä (harmaa johto jossa ruskea raita)
- Pinni 4, maa (ruskea)
Yläpuolella oleva kytkentäkaavio on piirretty Audin omien kytkentäkaavioiden pohjalta, dokumenttien mukaan kytkentää pätee 2006-2010 Audi A3 malleihin.
Ongelmia
Koitin ensin asentaa 100 Ω kuormavastuksen valojen kotelointiin jotta minun ei tarvitsisi purkaa takaluukun kanssa.
Tämä on houkutteleva vaihtoehto mutta kannattaa tehdä kerralla kunnollinen. Vastuksen asentaminen kotelointiin työntää paljon energiaa pieneen suljettuun muoviseen koteloon, joka minun tapauksessani sai siitä jotkin pehmentimet haihtumaan ja muoviosat alkoivat halkailemaan.
Tämän lisäksi vastus vei paljon tilaa kotelosta, LED piti asentaa hieman väärään kohtaan ja tästä syystä kilvelle tuleva valaistuskuvio oli väärä.
Laittamani 100 Ω oli myös liian suuri vastusarvoltaan eikä riittänyt kuittaamaan varoitusta. Ajelin siis vuoden verran rekisterikilven varoitusvalo päällä. Tämä piilottaa auton lämpömittarin, joka on yllättävän tärkeä työkalu jään ja lumen luvatussa maassa. Täten päädyin korjaamaan valot.
Pro-tip: Älä sulje peräkonttia jos olet irroittanut siitä kytkimen jolla se avataan.
Takakontin luukun purkaminen
Muovinen verhoilu on kiinni kahdella T20 kokoisella Torx-ruuvilla ja kahdeksalla metallisella jousiklipsillä.
Irroita verhoilu vasemmasta ja oikeasta reunasta, vetäen muovia varovasti alaspäin. Keskellä olevat jousikiinnikkeet saa vetämällä irti mutta niitä voi auttaa puristamalla ne kasaan verhoilutyökalulla.
Takaluukun kasaaminen on sama prosessi toiseen suuntaan, aloita keskimmäisistä jousiklipseistä ja sivut viimeiseksi.
LED-adapterikaapeli
Kun sain perseiltyä lamppujen kanssa tarpeeksi, laitoin kaiken niinkun tehtaalla laitettiin ja kokeilin toista metodia:
Tilasin Amazonista valmiin Kufatecin valmistaman adapterikaapelin jossa kaikki tehty valmiina ja ennenkaikkea oikeat liittimet.
Tämä tekee modifikaation asennuksesta (ja poistosta!) niin helppoa että jopa koulutettu apina osaa tehdä homman rikkomatta alkuperäistä johtosarjaa.
Side note: Ihmiset myy näitä adaptereita termillä “CAN-bus compatible” mikä on hauskaa kun peräluukun kannelle ei edes mene koko CAN-väylää. Sääliksi käy sitä joka asentaa tämän CAN-väylään!
Adapterissa on kolme 100 Ω vastusta sarjassa, eli käytännössä yksi 33 ohm tehovastus. Pienen virittelemisen jälkeen totesin että tämä ei riitä kuittaamaan varoitusta vaan päätin lisätä yhden 100 Ω vastuksen lisää, tehden koko pakasta 25 Ω vastuksen.
Bonus: Muovien korjaus
Valoja paikallaan pitävät ruuvit oli ruostuneet niin pahasti etten saanut niitä enää irti ruuvimeisselillä. Jouduin leikkaamaan ne irti pienellä laikalla ja poraamaan ruuvin. Näemmä eurooppalainen teräs ei sovellu Suomen sateiseen ja raskaasti suolattuun liikenteeseen.
Muovien pinnat olivat jokseenkin kuluneet ja näyttivät lähinnä maitolasilta. Nyt kun valot oli irti niin pinnoitin ne uudelleen:
- Täytä isommat reijät ja halkeamat kirkkaalla 15min epoksilla
- Hio pinnat lasilevyllä ja vesihiomapaperilla tasaiseksi
- Suihkuta kirkasta spray-lakkaa, pinnoista tulee jälleen kirkkaat
- Anna kuivua
- Käytä jatkossa ruostumattomia ruuveja
Lopputulos
Tämä simppeli modi on helppo iltapäivän projekti ja korjasin ongelman, auto ei enää herjaa rikkinäisistä lampuista.
Päätelmä
- Varoitusvalo päällä ajellessa matkustajat ovat huolissaan terveydestään
- Lämpömittari on Suomessa aika tärkeä liikenteessä
- Säätä vaivaa, tee kerralla kunnolla.