Päätin ottaa mallia yli 300 000, suomalaisesta jotka ovat päättäneet poistua Facebookista viimeaikoina. Samalla rytinällä poistin myös muut Facebookin omistamat mediat: WhatsApin ja Instagramin. Miksi? Jatka lukemista…
Miksi poistaa Facebook?
Ei luottamusta Facebookia kohtaan.
Facebook on perustamisestaan asti sekoillut käyttäjiensä datan kanssa. Heidän bisnes on tahkota rahaa käyttäjien vapaasta tahdosta jakamilla tiedoilla, näyttämällä heille kohdennettuja mainoksia alustalla. Virheet on silti virheitä.
On täysin yrityksestä kiinni miten he keräävät dataa, ja mihin he sitä käyttävät. Esimerkiksi Googlella on hyvin samanlainen tapa tehdä rahaa, tiedon keruu ja siihen perustuvien kohdennettujen mainosten näyttäminen. Silti tuntuu että Google on vastuullisempi datani kanssa, kyseessä ei siis ole pelkkä bisnesmalli.
Tietosuojaa koskevat huolet
Muistatko koskaan tehneesi Facebookissa kyselyä, jotain tämän tyyppistä: “mikä yksisarvinen olet?”
Testiä aloittaessasi Facebook näytti sinulle tietopyynnön.
Kun painoit “salli” nappulaa, annoit sovellukselle pääsyn omiin tietoihisi sekä paljon muuhun. Näiden lisäksi sovellus saattoi kerätä kaveriesi tiedot heidän tietämättään – ilman heidän lupaansa.
Facebook toimi näin ennen vuotta 2014, he ovat muuttaneet rajapintojaan sen jälkeen (2).
Lisäys 20.12.2018: Facebook on edelleen tämän jälkeen jakanut tietoa käyttäjästä ja tämän ystävistä, yksityisviesteistä lähtien yhteistyökumppaneidensa kanssa kuten Netflix, Spotify, Microsoft ja Yahoo. (6)
Facebook on ajanhaaskausta
Jatkuvaa aivotonta selaamista, aina kun on 5 sekunta vapaa-aikaa. Hmm, joudun odottamaan hetken hissiä, onkohan feedissä mitään uutta kivaa!
Ootas hetki, otan kuvan insta-storyyn, jonka voin postaa vähän myöhemmin!
Henri Rantanen, Jatkuvasti
Tällaiset mikro-aktiviteetit pitää somen jatkuvasti mielessä. Tuntuu etten saa siitä taukoa, vaikka olen kaukana digilaitteista. Siitä huolimatta, optimoin jatkuvasti päässäni, mitä postata seuraavaksi.
Seurasin joskus koneella ajankäyttöäni RescueTime nimisellä ohjelmalla.
Lokien ja raporttien mukaan, käytin töiden ulkopuolella ajasta koneella keskimäärin 20 % nimenomaan Facebookissa. Mitä minulla on näyttää tästä? Ei mitään. Aika tehokkaasti haaskattu.
Facebook vaikuttaa mielialaan.
Olen ihminen, joka pyrkii optimoimaan kaikki näköpiirissä olevat asiat.
Tämä on jumalan antama lahja, joka on parantanut elämänlaatuani merkittävästi sekä kirous, joka on tuhonnut ihmissuhteita ja aiheuttanut runsaasti mielipahaa.
- Mitä mun kannattaa postaa jotta saan eniten tykkäyksiä?
- Miten ilmaisen asian niin, että se resonoi kaikkien kanssa?
- Kaikki punnitaan tarkkaan postataanko vai ei.
Ihmiset postaa keskimäärin vain hyviä ja erikoisia asioita elämästään. Ylennys töissä, ulkomaanmatka, uusi parisuhde. Kun näille postauksille altistuu pidemmän aikaa, vailla realistista ja arkista sisältöä kontrastiksi, alkaa mielikuva omasta tilanteesta muuttumaan alitajuisesti.
Typerintä tässä on se, että vaikka tiedät tarkkaan mistä ilmiössä on kyse, tulee silti verrattua omaa arkea muiden juhlaan. Koska bioneuroverkkomme ovat täysin kyvyttömiä käsittelemään tällaista, seuraa jokin joutava masennuksen tapainen mieliala.
Sosiaalinen media on addiktiivista.
Kun vihdoin kaiken sen optimoinnin, sisäisen väittelyn ja vääntämisen tuloksena saat raavittua uuden Facebook päivityksen kasaan ja maailmalle, alkaa odotus.
Ensimmäinen tykkäys. Om nom hyvää dopamiinia!
Dopamiini on aivojen välittäjäaine, jonka vapauttamista tai takaisin imeytymisen estämistä suurin osa katuhuumeista targetoi. Kuulostaa hyvältä? Halpa, laillinen känni internetistä! Harmi kun dopamiini on uskomattoman addiktiivista.
Toki tämä on pitänyt ihmiskunnan elossa aikojen alusta asti ja meidät kuumeisesti tärkeiden asioiden äärellä (ruoka ja seksi). Nykyään tämä luontainen reaktio kahlitsee meidät älypuhelimiimme, ja aiheuttaa uusia psykologisia ongelmia kuten ahdistuksen tunteen, kun puhelimen akku on vähissä. (5)
Miksi lähteä Facesta just nyt ?
- EU:n uusi tietosuojalaki (GDPR)
- USA:n 2016 vaalit ja Cambridge Analytica skandaali
- Facebookin salaiset psykologiset kokeet käyttäjillään (3)
- Olen ollut aika stressaantunut eikä some-ahdistus auta asiaan
Valtiolliset tutkinnat
Yhdysvaltain kongressi on kutsunut Zuckerbergin kongressikukkulalle kuultavaksi yrityksensä (Facebook Inc.) puolesta, epäiltyä datan väärinkäyttöstä. Facebook on myös tutkinnan alla ympäri maailmaa viranomaisten toimesta.
Tästä tulee vaan paha fiilis.
Yleinen tietosuojadirektiivi (GDPR)
Työskentelen tällä hetkellä verkkomarkkinointikonsulttina. Olen joutunut työni puolesta miettimään tietosuoja-asioita uusiksi omalta- ja asiakkaidemme osalta. Mitä tietoja kerätään ja miksi. Miten kaksi tietoa yhdistämällä saadaan enemmän tietoa kun lähtötietojen summa.
Tiedän, kuinka vaarallista data voi olla väärissä käsissä, ja miten sitä voi väärinkäyttää. En luota Facebookiin, enkä halua antaa heille mahdollisuutta.
#DeleteFacebook kampanja
#DeleteFacebook kampanja on saanut vauhtia perinteisessä mediassa kuten myös somessa. Facebookin omaan markkinointidataan perustuvien arvioiden mukaan, noin 300 000 suomalaista on päättänyt sulkea Facebook-tilinsä viimeaikoina (4).
Jopa WhatsAppin perustaja, Brian Acton on twiitannut Facebookin poistamisen puolesta sen jälkeen, kun Facebook ostin WhatsAppin.
Toimeni
Suljetut tilit ja sivut
- Henkilökohtainen ja yritykseni Instagram-tilit
- WhatsApp-tili
- Facebook-sivuni (Argnode ja The LiveLight Project)
- Poistin Facebook-tilini
Pahoittelut kavereilleni, kenellä tulee ikävä lähdettyäni Facebookista – oli kivaa niin kauan kun se kesti.
Uudet jutut
- Telegram-tili (vanha tuttu numero!)
- Sähköpostiin perustuva Spotify tili (Seuraa mua!)
- Ghostery-selainlisäosa, joka blokkaa kaikki Facebookin seurannat verkossa.
- *Estin kaikki Facebookin käyttämät osoitteet hosts-tiedostosta.
*Lisäys 5.1.2019 Sen jälkeen kun kuulin, miten Facebook kerää dataa suosittujen Android-sovellusten kautta dataa vaikka et olisikaan Facebook-käyttäjä, lisäsin kaikki Facebookin domainit tietokoneeni ja puhelimen hosts-tiedostoon. Kaikki liikenne näihin osoitteisiin reititetään laitteillani jatkossa osoitteeseen 0.0.0.0, tämä estää kaiken tiedon valumisen Facebookille.
Pysy yhteyksissä!
Minun muu sosiaalinen media
Tiedän, että on ikävää kun lähden näistä palveluista. Ei se minullekkaan helppoa ole. Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä muistaa, että olen edelleen tavoitettavissa muualla somessa ja ihan reaalimaailmassa verkon ulkopuolella!
- Täysi ajantaisainen lista käyttämistäni some-palveluistani sivun ylälaidassa!
Jos haluat seurata mun menoa verkossa, voisin suositella Twitteriä, YouTubea tai blogiani! Jätä tietosi alla olevalle lomakkeelle niin laitan viestiä aina kun julkaisen jotain uutta.
Tilaa ilmoitus uusista blogiteksteistä
Saying that you don’t care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don’t care about freedom of speech because you have nothing to say.
Edward Snowden, 2015
Lähteet
- Wikiquote: Mark Zuckerberg
- YouTube: Facebook's Cambridge Analytica data scandal, explained
- YouTube: Facebook's Secret Psychological Experiment
- Iltasanomat: Facebook kiistää
suomalaisten joukkopaon - WallStreetJournal: Article on low battery anxiety
- Helsingin Sanomat: Facebook antoi Netflixille ja Spotifylle vapaan pääsyn käyttäjien yksityisviesteihin
Suljin Facebook-tilini 1.1.2019.